пʼятницю, 18 жовтня 2013 р.


Відзначення річниці депортації українців з Польщі.

 Минуло  65 років від початку акції «Вісла» — трагічної події в житті лемків ‚ української етнічної меншини в Польщі. Лемків було примусово виселено з батьківських земель із застосуванням збройних сил Радянського Союзу, Польщі, Чехословаччини.
Такі люди проживають і в нашому селищі. Ми з болем у серці, в першу неділю жовтня, кожного року відправляємо поминальну панахиду біля пам’ятного Хреста, що встановили на цвинтарі в знак переселення. Очевидці згадуючи минуле, ніби переживають  ці події знову і знову.

         Ще 1944-го уряди Української РСР і Польщі підписали угоду про взаємний обмін населенням у прикордонних районах.
       Це був перший етап переселення українців який закінчився влітку 1945 р. За період від жовтня 1944 р. – до початку 1945 р. з Польщі до УРСР виїхало 10449 українських родин, або 39864 особи. Надалі добровільний виїзд українців практично припинився.
        Другий етап переселення розпочався в кінці липня 1945 р., коли депортація набрала виключно насильницького характеру. Незважаючи на зростаючий терор і його жертви, лемки вперто відмовлялися залишати свою землю.
Ось як описує свідок тих подій методи, якими послуговувалася польська армія під час виселення лемків: “В травні 1946 р. кількатисячна польська армія зайшла від Бескидського хребта, т. б. від польсько-чехословацького кордону і перед собою примусово гнала всіх українців до Сяну, до польсько-радянського кордону… Усіх нас гамузом гнали до містечка Загір’я. Там на просторих сінокосах і пасовищах сконцентрували вигнанців із сотні сіл Лемківщини.
Під відкритим небом лемки пробули 2-3 тижні… Дошкуляли не тільки голод і антисанітарія, а домучували воші, які розмножувалися до катастрофічності. То був не просто жах, а пекло на землі”
Таким чином, очевидно, що за цей час кількість українців, переселених до СРСР з Лемківщини і суміжних земель, складала 30629 сімей, т. б. 130601 особа .
      У квітні 1947 р. на теренах, заселених українцями, польське військо розпочало операцію “Вісла”. Нею був започаткований третій етап переселення.
Загальну кількість близько 120 тис лемків, переселених у 1940-1947 рр. 


Немає коментарів:

Дописати коментар