четвер, 27 квітня 2017 р.

Крізь терни до зірок


Це Він, Великий Син Народу,
Пророк, Месія, Патріарх,
В змагу за Віру і Свободу,
Стяг тисячолітній підняв,
Щоби в Міленіюм Руси-Вкраїни,
Хрещеної в водах Дніпра,
Так, як могутній князь наш Володимир,
Привів ввесь нарід до Христа,
Щоб об’єднати ввесь Народ.

"Покаяння двері, відкрий мені Життя давче!" Саме такими словами закликає нас свята Церква до покаяння під час Великого посту. Великий піст у житті християнина є дорогою подвигів і нам необхідно знати куди саме веде ця дорога і до якої мети. Ісус Христос є нашим Спасителем, який показав шлях досконалості, шлях терпіння і скорботи, шлях слави, який закінчився Голгофою.
Роздумуючи над тим  ми  не раз подумки згадуємо людей,  які прийшли на цю землю,щоб своє життя присвятити  Богу і святій Церкві.  Одним  з таких людей є Йосип Сліпий.
То людина, яка втілює дух нації.  Український патріот та щирий християнин, який не зламався під тиском радянської системи. Той, хто все життя пробирався крізь терни.
Цьогоріч ми відзначаємо 125-річчя від дня народження Патріарха греко-католицької церкви Йосипа Сліпого. 
У зв’язку з ювілеєм, 4 квітня 2017 року бібліотекарі Микулинецької громади, а саме  смт. Микулинець, с. Конопківки, с. Ладичина  та с. Дворіччя,  разом з кращими читачами своїх бібліотек  відвідали  оновлений музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» імені Патріарха Йосифа Сліпого в його рідному селі Заздрість.






Саме те місце, де 125 років тому на світ прийшов великий святитель і Глава нашої Церкви, — говорив Глава УГКЦ. — В часи переслідувань він був чи не єдиним голосом не тільки нашої Церкви, а й замкнутого в “тюрмі народів” українського народу…
 Музейна експозиція тематично поділена відповідно до етапів життя Патріарха Йосифа.


До цієї колекції увійшли також раритетні фотографії, які далося відшукати у родичів Патріарха. Чимало матеріалів надали з американських архівів. Тепер експозиція демонструє життя Патріарха від народження у Заздрості до смерті на чужині. Дуже цікавою була екскурсія,  де п. Марія розповіла нам про його нелегкий, тернистий життєвий  шлях.





А далі у сільській бібліотеці с. Заздрість ми спільно провели годину духовності «На службі Богові, Церкві і Народові», де переплітали у вінок пам’яті біографію та вірші присвячені Патріарху Йосипу Сліпому.

 





Талановитий з юності, Йосиф Сліпий за сприяння Андрея Шептицького навчався в Австрії, згодом активно працював над розбудовою релігійного життя Галичини. Був засуджений радянською владою, проте відкидав неодноразові пропозиції перейти у православ’я і тому провів понад 18 років у таборах. Навіть після важких випробувань продовжував відстоювати право на життя Української греко-католицької церкви. Невсипна робота з діаспорою, активне релігійне життя у Римі, наукова праця… Perasperaasastra – цей девіз на гербі Патріарха втілював усе його життя. Проте сам Йосиф Сліпий писав після переїзду до Риму: "І цей шлях, як скоро виявилося не був шляхом, на якому світили «астра» – ясні зорі. Він і далі був шляхом в’язня Христа ради, тим разом в’язня на химерній волі".


















Провівши цей день пам’яті, ми прийшли до висновку, що кожен з нас повинен з гідністю прожити своє життя, як його прожив Йосип Сліпий, щоб бути вдячним  Богові за його страждання.  
Вмер Патріярх — Епохи Велет,
Що не скорився тюрмам, ні неволі,
Не раз Він пив отрути келих,
Та не зважав на власні болі...
Тому в Народі вічно буде жити,
Його ім’я величне і святе,
А ми Його всі Заповіти,
В життя прийдешнє принесем!

Немає коментарів:

Дописати коментар