середу, 9 березня 2016 р.

                       «Надії зламане крило»





25 лютого Україна вшановує 145-річчя від дня народження Лесі Українки, людини виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування.
Люди, як зорі, полишають свій слід у свідомості майбутніх поколінь, особливо люди талановиті. Мовби крізь серпанок легендарності проступає до нас образ поетеси Лесі Українки, образ ніжний і чистий, інколи – веселий, частіше – в задумі чи смутку. Кожним словом, променем думки, кожним болем своїм живе вона в  душі нашого народу.
 Її талант виявився у багатьох різновидах літературної праці – поезії, драматургії, прозі, публіцистиці, перекладацькій роботі і фольклористиці. 



До цієї ювілейної дати в нашій бібліотеці спільно з бібліотеками Микулинецької громади сіл Конопківка, Ладичин, Дворіччя, школою, центром туризму, танцювальним колективом будинку культури  було проведено літературно – музичну композицію «Надії зламане крило».


Ведучі заходу наголосили, що Леся Українка прожила хоч і коротке, проте надзвичайно цікаве життя – життя, сповнене любові, добра, сили волі, мужності і краси. Тому недаремно її твори користувалися і користуються надзвичайною популярністю. Вона добре знана не лише у нашій країні, але й за кордоном. Під час цього заходу звучала поезія, яка супроводжувалася класичною музикою, лунали пісні на слова Л.Українки, був продемонстрований ліричний танець, а родзинкою заходу був театралізований уривок з драми – феєрії «Лісова пісня». 


 До уваги було представлена виставка – персоналія «Хотіла б я піснею стати». Присутні мали змогу пригадати сторінки біографії Лесі Українки, познайомитись з великою родиною Косачів, з творчою спадщиною славної дочки України.


На завершення літературно – музичної композиції голова Микулинецької селищної ради всім учасникам вручив подяки.



Життя і творчість Лесі стали прикладом для різних поколінь письменників, поетів і просто звичайних громадян. Своїм прикладом вона довела, що треба боротися, жити і перемагати. Герої письменниці багато в чому схожі на автора. Леся привнесла в українську літературу образ нового типу особистості – стійкої, гордої, талановитої, мужньої людини.




"...І не вмре та слава, не поляже,

В пісні, слові буде вічно жити


І про себе світові розкаже..."


                      Леся Українка                      


Немає коментарів:

Дописати коментар